top of page
Пошук
  • LvivHR Solutions

Наталія Чорній про навчання, HR-бізнес та створення dream team

Оновлено: 27 жовт. 2021 р.

Наталія Чорній — HR-директор компанії “ЖЖук”, яка понад 16 років працює в HR. Експертка входить у топ-15 найкращих HR-спеціалістів України, за версією Delo.ua; топ-7 кращих HR-ів, на думку RAO. Всеукраїнська асоціація керівників бізнесів визнала Наталію лідеркою в HR-менеджменті.


Ознаками сильного HR-спеціаліста є безперервне прагнення до вдосконалення, чітке розуміння місця HR в бізнесі та вміння створювати сильні команди. Наталія поділилася своїм досвідом та інсайдами в інтерв'ю з CEO LHRS Валерією Самойловою.


— Дуже круто, коли HR-директор не зупиняється й постійно навчається це риса людини-лідера. Розкажи про своє останнє навчання.

— З плином часу я зрозуміла, що навчатись через короткі курси, форуми, лекції, воркшопи, гугл для мене вже замало. Тож я дійшла до того, аби навчатись у Києво-Могилянській академії, що дало мені можливість дивитися на людей очима бізнесу. Можливо, це звучить трішки жорстко, бо бізнес — це про кошти. Проте крізь його призму помітно, що людей можна організувати ефективніше, не жертвуючи їхнім комфортом і мотивацією. Організовуючи людей з точки зору стратегії бізнесу, ти підіймаєш їхню компетенцію.


— Яка залученість HR в бізнес-процеси?

— HR є проактивною, ініціативною людиною, має прекрасні комунікативні внутрішні та зовнішні зв’язки. Для власників, CEO, він є партнером, який здатний ухвалити важливе стратегічне рішення відносно людського ресурсу. На жаль, не весь бізнес дозріває до того, щоб найняти ейчара чи створити HR-відділ.


— Яка роль HR в бізнесі?

HR є автором людського капіталу, наставником. Він здатний оцінити працівника та зрозуміти як його розвивати найвигідніше для компанії. HR теж є захисником людського капіталу, тому що новачок розраховує саме на його підтримку. Якщо компанія розуміє ролі ейчара — бізнес однозначно матиме успіх.


— Як створити dream team?

— Все йде від керівника. Важливо, аби він доводив, що великий обсяг роботи — не покарання, а можливість вчитися. Навіть, коли людина захочеш покинути компанію — це не має стати стресом, а ще однією можливістю, позаяк ми не даємо обітницю жити разом до кінця пенсії. Відкритість та правда формують класний колектив, бо у протилежному разі люди будуть лише гвинтиками у системі.


— Що найскладніше у роботі HR?

— Емоційний фон колег, які працюють в команді та кандидатів дуже змінився. Через останні події у світі, люди не мають “вогника” в очах, шукають та виконують роботу по інерції. Вони розуміють: все тимчасове.


— Як втримати лояльність працівників?

— Перш за все важливою є адаптація. Не можна розраховувати, що людині само собою все ясно. Разом з керівниками ми обов’язково визначаємо для стажиста наставника — внутрішнього лідера, який навчить та передасть досвід. На етапі адаптації та випробувального терміну у нашій компанії ще ніхто не звільнився. Пристосування нової людини до офісу пов’язана зі всією вертикаллю компанії.


Ми утримуємо працівників через свою гнучкість. Людина може прийти та піти з роботи тоді, коли зручно, й це реалізується через нашу довіру. Крім того, ми не перепрацьовуємо, не відпрацьовуємо, офіс відпочиває на вихідних та у релігійні, всеукраїнські свята.


— Як ти справляєшся зі стресом? Де заряджаєшся ресурсом?

— Щоб відірватися від стресових ситуацій, я відкриваю книжку з пішими маршрутами Львова. Я вибираю вулицю, читаю інформацію про неї, її кам’янички, а потім повільно гуляю, розглядаючи всі красиві деталі. Така звичка мене повністю вимикає та надихає.


Результати клопіткої роботи завжди заряджають найбільше. Коли їх бачу, хочеться ще більше ініціювати та організовувати людей.


— Що б ти порекомендувала ейчарам-початківцям?

— Пташка, яка сидить на дереві ніколи не боїться, тому що вона довіряє не гілці, а своїм крилам. Я б побажала молодим спеціалістам віри в себе, свої сили та свій вибір на користь HR-професії.



Вcі відео розмови дивіться за посиланням на нашому YouTube-каналі. Або ж слухайте у форматі подкасту на Apple Podcasts та Google Podcasts.


35 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Userpic 1.png
bottom of page