top of page
Пошук
  • LvivHR Solutions

Як власнику бізнесу наймати найкращих кандидатів?

Ринок праці динамічно змінює правила гри. Позитивний імідж, пропозиція на ринку вище середнього, круті можливості, надійність та стабільність — із цим має асоціюватися бізнес, який хоче здобути найкращих працівників. Чому бренд роботодавця зараз екстремально важливий? Яким буде ринок праці у найближчому майбутньому? Все це знає founder, co-owner LHRS Оксана Шахова.


— Чи достатньо опублікувати вакансію на job-сайті, щоб знайти класного фахівця?

— Колись так було, але зараз публікації на сайтах — це іміджеві речі. 90% вакансій ми, як рекрутингова компанія, закриваємо активним пошуком, тобто робимо багато додаткової діяльності. Ера роботодавця пройшла, почалась ера кандидата.


— З чим пов’язані такі зміни?

— Причин є декілька. По-перше, український бізнес почав розвиватись, по-друге, багато розумних кандидатів покидають державу. По-третє, ІТ-індустрія переймає шалену кількість перекваліфікованих людей. ІТ-сфера має хорошу репутацію та ресурси, щоб вирощувати працівників всередині компанії.


— Чим відрізняються між собою покоління працівників?

— Люди поколінь Х та Y намагаються зайвий раз роботу не міняти, а COVID-19 підсилив у них потребу стабільності. Працівники покоління Z дуже складні для роботодавця, бо вони вільні, нестабільні й довго не затримуються. Для них окей накопичувати кошти, щоб покинути компанію, поїхати у тривалу відпустку. Вони розуміють можливості й не хочуть працювати на нудних проєктах.


Роботодавцю потрібно створювати для них класні умови та розуміти, що вони не назавжди з ним. Однак є й зворотна сторона. Вони можуть активно рекомендувати вас й в стилі “сарафанного радіо” розвивати бренд бізнесу.


— Ким зазвичай є вільні кандидати на ринку праці?

— Вільних кандидатів можна поділити на кілька груп. До першої належать ті, хто самі не знають чого хочуть або їх звільняють — вони не будуть корисні бізнесу.


До другої групи належать люди, які пасивно шукають щось краще. Вони самостійно переглядають вакансії або звертаються до таких компаній, як Lviv HR Solutions.


У третій групі люди, які самостійно звільнились через невдоволення компанією. Таких кандидатів треба якнайшвидше вихоплювати.


— А чи можливо “переманити” працівника з іншої компанії?

— Так, але хороший кандидат не буде міняти шило на мило, а захоче кращі умови. Це означає, що нам потрібно бути хоча б на 30% вищими за базові ринкові пропозиції.


— Як швидко закривати вакансії?

— Компанія має інвестувати час і гроші в три речі: якість, бренд та людей. Потім вона буде легко наймати працівників.


— Як розвинути бренд роботодавця?

Довіритись нам. Ми проаналізуємо та розкажемо, де є сильні й слабкі сторони компанії; на чому варто зробити акцент; де складно, проте досяжно та як дійти до цілей через найкоротший шлях.


— Чи можуть прийти працювати класні спеціалісти в компанію, яка немає розвинутого бренду?

— Звісно можуть, але зусиль для цього потрібно витратити в рази більше. Чим менш відома компанія, тим більше грошей треба вкласти у рекрутинг.


Зараз класний кандидат має 2-4 офери, й це стосується всього ринку праці. Щоб отримати найкращих людей, роботодавець мусить мати:


▪️ класне ім'я, з яким буде асоціюватись надійність і стабільність;

▪️ пропозицію на ринку вище середнього, тобто хорошу зарплату, пакет компенсацій, можливості;

▪️ позитивну репутацію на ринку, крутий продукт, цікаві проєкти;

▪️ професіоналів, які закривають швидко та якісно вакансії;

▪️ позитивні рекомендації від експрацівників;


Програма mental health теж буде перевагою.


Загалом бренд роботодавця працює на те, щоб мати класних спеціалістів. Це важливо, бо ринок активний та хороші працівники розлітаються, як гарячі пиріжки.


— Як у майбутньому виглядатиме ринок праці?

— Надалі кількість кандидатів буде зменшуватись. Тому, якщо власники бізнесу не хочуть проґавити розумних працівників, то мусять мати:


▪️ відповідальних рекрутингових партнерів, як ми;

▪️ розвинутий бренд роботодавця.


Або ж не жаліти грошей на розвиток та зарплати своїх працівників.


— Чи можливо найняти спеціаліста за 2 тижні?

Можливо все. Втім закрита вакансія у такі терміни може коштувати вдвічі дорожче, бо хороші спеціалісти працюватимуть лише над нею. Якщо вашим запитом займатиметься безробітній рекрутер, то до його професійних навичок варто поставитись з острогою.


Інколи буває, що є хтось в базі, проте це виняток, а не правило. Я ніколи не гарантую власнику, що ми закриємо вакансію за 2 тижні. Загалом процес рекрутації на високі позиції займає багато часу.


Часто до нас приходять зі скаргами, мовляв, агенції пропонують неякісних кандидатів. Проте власники бізнесу самі це провокують: хотіли швидко нових працівників — отримали, хоч і ціною їхньої якості.


Якщо ви хочете гарантовано закрити вакансії у своїй компанії найкращими людьми на ринку праці — ми з радістю допоможемо. Лише сконтактуйтесь з нами у зручний спосіб.


За номером телефону:


+38 (097) 209 17 23 (Валерія)

+38 (093) 863 48 75 (Наталія)


Або через e-mail: solutions@hrlviv.com


29 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Userpic 1.png
bottom of page